اگر در میان علاقمندان به دنیای ساعت پرس و جو کنید که اولین ساعت مکانیکی تان چه ساعتی بوده بدون شک بیش از هر پاسخی با سیکو 5 روبرو میشوید! از سالخورده های فامیل هم بپرسید چه ساعتی را پیشنهاد میکنند عموما اوج دوام ساعت را سیکو 5 میدانند! اینکه سیکو 5 نماد دوام و ساعت روزمره مکانیکی شده اصلا عجیب نیست، در دوران خودش SEIKO 5 نوآوری های جذابی داشته و از آن مهمتر ترکیب نوآوری ها با دقت مهندسی که از ژاپنی ها سراغ داریم باعث محبوبیت جهانی این ساعت ها شده است. شاید مهمترین دلیلی که برای محبوبیت عجیب و غریب این سری سیکو وجود دارد ارزان بودن این ساعت هاست، اما نکته مهم در ارتباط با خوش قیمت بودن SEIKO 5 این است که در حقیقت معرفی همین مدل بود که باعث شد راه ورودی ارزانی به دنیای ساعت های اتوماتیک به وجود آید! در در حقیقت نوآوری اصلی این سری سیکو هم کم کردن هزینه های تولید ساعت اتوماتیک بود. در ادامه در رابطه با دلیل این محبوبیت بیشتر توضیح خواهیم داد:
1- اتوماتیک اما ارزان
SEIKO Sportsmatic 5 یا همان سیکو 5 خودمان اولین بار در سال 1963 معرفی شد. در آن سالها ساعت های مکانیکی سلف وایند ( Self-winding ) بدلیل سیستم پیچیده و قطعات متعددی که در ساختشان استفاده میشد گران قیمت بودند و شاید هرکسی نمیتوانست برای خرید این ساعت ها اقدام کند. سیستمی که در آن زمان برای های اتوماتیک استفاده میشد Planetary Gear Mechanism که در حقیقت مجموعه پیچیده ای از چرخ دنده و قطعات متصل بود که هزینه تولید بالایی داشت، به طبع این هزینه برای تولید محصول قیمت تمام شده و فروش ساعت های اتوماتیک هم بالا بود. سیکو با معرفی سیستم Magic Lever خودش که در سال 1959 طراحی و اجرا شد سیستم Self-winding را ارزان و ساده تر کرد. برای ساخت سیکو 5 هم با تغییرات جزئی از همین نوآوری سیکو استفاده شد تا ساعت های این سری حد امکان ارزان و برای همه قابل خریداری باشند.
2- دی دیت به سبک سیکو
استاندارد نمایش روز هفته و تاریخ در آن سالها به این صورت بود که عموما تاریخ را در محل عدد 3 و روز هفته را بالا و یا پایین صفحه نمایش میدانند. طرح اولیه سیکو 5 هم قرار بود روز هفته را در پایین صفحه و بالای نشانگر 6 نشان دهد، در ادامه مراحل طراحی و نتیجه گیری نهایی هم تاریخ و هم روز هفته به کناره صفحه انتقال یافت و بعدها معرفی روزهای هفته دو زبانه و سه زبانه باعث شد که محبوبیت جهانی SEIKO 5 افزایش یابد.
3- ضد آب و کاربردی
هرچند ضدآب بودن ساعت ها در عصر حاضر امکان معمول و عادی ست اما 40 سال پیش اصلا اینطور نبود! بسیاری از ساعت ها مناسب فعالیت های روزمره و ماجراجویانه نبودند و همین از کاربردی بودن ساعت ها کم میکرد. یکی از اصول طراحی سیکو 5 ها همین بود که ضدآب باشند و در فعالیت های روزمره معمول مشکلی برایشان پیش نیاید. در حقیقت بازار هدف سیکو برای سری SEIKO 5 قشر جوانی بود که بتوانند ساعت را در هر شرایطی روی مچ دستشان داشته باشند.
4- مقاومت بالاتر در برابر ضربه
سیستم Diashock به کار رفته در سری سیکو 5 باعث شد که مقاومت این ساعت ها در برابر ضربه و شوک بیشتر شود و در حقیقت ساعت های روزمره و کاربردی بهتری باشند. عموم مشکلاتی که برای ساعت های مکانیکی پیش می آمد حاصل تاثیر همین ضربات کوچک و بزرگ بر قطعات متعدد یک موتور مکانیکی بود. DIASHOCK در حقیقت نام سیکو برای سیستم جذب ضربه ای بود که مانع رسیدن شوک به قطعات حیاتی موومنت ساعت میشد. به بیان ساده عملکرد این سیستم را مثل کمک فنری در نظر بگیرید که مانع رسیدن ضربات جاده به سرنشینان و خودرو میگردد.
چرا سیکو 5 را راه ورود به دنیای ساعت های مکانیکی میدانند؟!
به طور خلاصه تمام دلایل بالا و البته دوام فنی بسیار خوب این سری سیکو باعث شد تا راه ورودی ارزان برای علاقمندان به دنیای ساعت های مکانیکی باشد. اولین ساعت اتوماتیک من هم یک سیکو 5 جذاب با پشت قاب شیشه ای ( Open Case-back ) بود که در طول روز بارها ساعت را از روی دستم باز میکردم تا عملکرد موتور مکانیکی را از پشت ساعت ببینم! شاید پرداخت و طراحی موتور جذابیت بصری خاصی نداشت اما حقیقتا مبنایی هم برای مقایسه نداشتیم! همینکه بتوانید با هزینه ای محدود یک ساعت مکانیکی کاربردی جذاب داشته باشید و عملکرد و جذابیت این موومنت ها را هم از نزدیک ببینید کافی ست.
همین عوامل هم باعث شده تا بسیاری از ساعت دوستانی که حالا شاید کلکسیون های با ارزش مادی بسیار بالاتری هم داشته باشند ارزش معنوی اولین سیکو 5 شان را هیچوقت فراموش نکنند.