غواصی عمیق فعالیتی حطرناک و پر ریسکی ست، با افزایش عمق غواصی فشار روی غواص هم بیشتر میشود. در حقیقت هرچقدر عمق بیشتری از آب بالای سر شما باشد فشار حاصل از آن هم بیشتر خواهد بود، به ازای هر 10 متر افزایش عمق فشار یک اتمسفر افزایش میابد و پیچیدگی های حاصل از این اختلاف فشار هم بسیار است!
شاید واضح ترین دلیل اهمیت ساعت غواصی این باشد که ما میزان معینی از اکسیژن در اختیار داریم که زمان مشخصی هم برای استفاده از آن در نظر گرفته شده اما این همه ماجرا نیست. اگر غواص بخواهد به سرعت خود را به سطح آب برساند به دلیل اختلاف فشار ناگهانی امکان ایجاد حباب نیتروژنی در بدن وجود دارد به این حالت Decompression sickness گفته میشود.
Decompression sickness یا به اصطلاح عامیانه bends حاصل تشکیل همین حباب های نیتروژنی در شش ها است. نام bends یا خم شدن هم از همینجا آمده، با انتقال این حباب نیتروژنی به مفاصل درد در ناحیه مربوطه زیاد شده و خصوصا در قسمت زانو ( یکی از نقاطی که عموما درگیر میشود ) بیمار از درد بسیار خم میشود!
اهمیت ساعت غواصی و زه چرخان ( Rotating Bezel ) در این شرایط
این حباب های نیتروژنی در شرایطی ایجاد میشوند که غواص فرصت کافی برای کاهش فشار و رساندن خود به سطح آب اختصاص ندهد. در این شرایط وجود وسیله ای برای زمانگیری یک جلسه غواصی حیاتی ست، وقتی فعالیتی با چنین ریسک بالایی انجام میدهید بسیار مهم است که بدانید چقدر زمان دارید!!
البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی راهکارهای پیشرفته تر الکترونیکی بسیاری برای زمانگیری در زیر آب وجود دارد. اما وجود یک وسیله مکانیکی بعنوان پشتیبان همیشه فکر خوبیست!
نحوه کار با زه چرخان ( Rotating Bezel )
کار با زه چرخان در ساعت همانطور که از ظاهرش هم پیداست کار سختی نیست. کافیست که نشانگری که بالای عدد 12 قرار گرفته را بچرخانید تا روی دقیقه شمارتان قرار بگیرد. حالا به راحتی با گذشت هر دقیقه شما متوجه گذشت زمان خواهید بود. به طور مثال اگر دقیقه شمار شما روی 45 دقیقه بوده و شما هم نشانگر روز بِزل ساعتتان را روی همین دقیقه قرار داده اید و با گذشت زمان و بررسی مجدد ساعت دقیقه شمار را روی 55 دقیقه دیدید میدانید که نقطه آغاز زمانگیری تان مطابق همان نشانگر است و 10 دقیقه از آغاز گذشته است. البته کاربرد زه چرخان صرفا در غواصی نیست و برای هر نوع زمانگیری میتوان از این ویژگی جذاب استفاده کرد.