همین حالا که در حال نگارش این متن هستیم 3 میلیون تومانه وجه نقد ارزشی کمتر از 60 دلار دارد و در حقیقت بهتر است که این متن را با 60 دلار چه ساعتی بخرم معرفی میکردیم!
در بازار کشور ما برندهای متنوعی در این رنج قیمتی فعالیت دارند اما الزامی وجود ندارد که برندهای فعال این بازار ساعت سازان قابل احترامی هم باشند. از بحث ساعت های فیک که بگذریم ( در بلاگ به وفور مطالبی در ارتباط با این قبیل ساعت ها موجود است ) به برندهایی میرسیم که نسبتا پرطرفدار محسوب میشوند. اما بهتر است قبل از هر چیز نگاهی به بازارهای بزرگتر جهانی بیندازیم، به طور مثال اگر بخواهیم برای یک بیتر واچ یا ساعتی که اصطلاحا دلتان نسوزد تحت هر شرایطی به دست کنید بودجه ای دلاری مشخص کنیم به عموم بازارهای جهانی بودجه ای 100 دلاری را پیشنهاد میکنند و عمدتا هم جی شاک را بهترین پیشنهاد در این حدود قیمتی میدانند. سوالی که پیش میاید این است که با وجود اینکه ساعت هایی حتی با یک دهم این قیمت هم در بازار ما وجود دارد چرا در بازارهای جهانی خریدشان توجیهی ندارد؟
نکته اول اینکه عمده این برندها حتی توان ورود به کشورهای هدف سطح اول را ندارند! برای درک بهتر این موضوع میتوانید با جستجوی عبارت Review _____ و پرکردن جای خالی با برند مورد نظرتان تعداد نتایج و کیفیت کانال هایی که ساعت مدنظرتان را بررسی کردند ببینید. با همین سرچ ساده تعداد زیادی از برندهای فعال در بازار ایران از چرخه انتخاب هایمان حذف میشوند. قدم دوم مطالعه ای مختصر از تاریخچه برند مد نظر شماست، در حقیقت قرار است بدانیم برند مد نظر ما ارزش جهانیش چقدر است و اصطلاحا دقتی که در تولید و عرضه محصولاتش دارد چقدر برای سهام داران و افراد فعال در کمپانی مهم است؟ با همین دو قدم ساده در نهایت شاید کمتر از تعداد انگشتان یک دست انتخاب برای شما وجود داشته باشد.
در شرایطی که حتی سیتیزن که برند مورد احترام ما ساعت دوستان است برندی سوپرمارکتی محسوب میشود، حتی ورود برندهایی مثل اسکمی به معادلات خرید ساعت محال است!
بدون شک مهمترین دلیلی که این برندها در کشور ما نسبتا پرفروش ظاهر شده اند قیمت بسیار پایین ساعت هایشان است، از مثل ” هر چقدر پول بدی همانقدر آش میخوری ” هم استفاده نمیکنیم و سعی میکنیم با دلایلی قانع کننده پاسخ سوالی که در ابتدا مطرح کردیم را بدهیم:
ارزش خرید یک محصول مترادف با قیمت پایینش نیست، به طور مثال فرض کنید کفش ورزشی با قیمت 500 هزارتومان خریداری میکنید و یکبار این کفش را به پا میکنید. بعید نیست که با توجه به کیفیت طی یکبار استفاده هم یا پاره شود یا مشکلی برای کفشتان پیش بیاید. همزمان با کفش اول یک کفش دو میلیون تومانی هم خریداری میکنید که بارها از آن استفاده کردید و مشکلی برایش پیش نیامده. ارزش خرید کدام مورد بیشتر است؟ یکبار استفاده از کفش اول برایتان 500 هزارتومان هزینه داشته است، اگر دست کم ده بار هم کفش دوم را استفاده کرده باشید هربار استفاده برایتان 200 هزارتومان هزینه داشته است.
حال اینکه علاقه شما به کفش در حدودی باشد که ده ها میلیون تومان هم برای یک جفت هزینه کنید، انتخاب و میل شماست، این مثال در ارتباط با هر محصولی صادق است.
در دنیای ساعت راه های زیادی برای کاهش هزینه تولید وجود دارد، از موتور و موومنت ساعت گرفته تا کیس ( بدنه )، بند و کیفیت کلی ساخت و …
فرض کنید با 500 هزارتومان ساعتی استیل از برندی بی نام و نشان خریداری کردید، مبلغ هزینه شما کمتر از ده دلار آمریکاست! حتی فرض میکنیم که موتور استفاده شده در ساعت هم بد نباشد و تا یک دور تعویض باتری هم کار کند، کیفیت استیل بکار رفته در ساعت، اگر روکش استیل داشته باشد ضخامت و کیفیت روکش در اثر استفاده مداوم، کیفیت صفحه و دایل استفاده شده در ساعت و هزاران بخش دیگر در ساعت تحت تاثیر هزینه ساخت است. ساعتی که به شما به مبلغ کمتر از ده دلار فروخته شده، بایستی تولید شود و برای تولید کننده سود داشته باشد، وارد کشور شود و برای واردکننده سود داشته باشد و صد البته برای فروشنده ساعت هم سود مشخصی ارائه کند! همه این ها را کنار هم بگذاریم ساعت مد نظر شما با 5 دلار تولید شده است…
محاسبه این مبالغ کار اصلا کار سختی نیست، برای همه ما قابل درک است که کالاهایی که خارج از مرز و بوم کشورمان تولید میشوند با توجه به نرخ دلاریشان قیمت بالایی با توجه به سطوح درآمدی حال حاضر ما دارند، اما بجای اینکه چند ساعت بی نام و نشان داشته باشید که چند وقت یکبار هم به سطل زباله منتقل شوند میتوانید از معدود برندهای مورد احترامی که هنوز هم در این قیمت ها ساعت برای ارائه دارند محصولی تهیه کنید که سالیان دراز برایتان کار کند!
پاسخ سوال ابتدا: پیشنهاد ما به شما در جایگاه اول بدون شک کاسیو ست، عبارت best watches under 50$ را جستجو کنید و نتایج را بررسی کنید.
جایگاه دوم در بازار ما کیواندکیو ست که از زیرمجموعه های کمپانی سیتیزن است، شاید کیفیت کاسیو را نداشته باشد اما همچنان قابل قبول است.
جایگاه سوم سیتیزن است که هرچند ساعت های زیادی در این رنج قیمتی برای ارائه ندارد اما همچنان برند با ارزشی ست.
جایگاه چهارم هم اورینت است که درست مثل سیتیزن انتخاب های بسیار محدودی در این قیمت ها دارد.
جایگاه پنجم خرید ساعت کارکرده ژاپنی یا سوئیسی ست. بگذارید یکبار برای همیشه خیالتان را راحت کنیم، تصور خرید یک ساعت سوئیسی نو با این قیمت یک بحث خیالیست! در بهترین حالت میتوانید از برندهای ژاپنی مثل کاسیو، سیکو، سیتیزن و اورینت و یا کارکرده ارزان قیمتی از برندهای سوئیسی قابل احترام مثل تیسوت و یا سواچ ساعت خریداری کنید.
جمع بندی: فلسفه وجود ساعت در عصر امروزی به اصطلاح انگلیسی یک لاکچری ست، در حقیقت با وجود تلفن همراه دلیل موجهی برای یافتن زمان از طریق ساعت روی مچ دستتان وجود ندارد! برخلاف نظر عموم جامعه ما تولید ساعت هم به هیچ عنوان فرآیندی کم هزینه نیست و البته خرید ساعت در بازار ما عموما به صرفه تر از بازارهای جهانیست! در خرید یک کالا دقیقا به ارزش خرید فکر کنید و به هیچ وجه صرفا قیمت پایینش را ملاک قرار ندهید.